Domov Turizem Znamenitosti Grad Rakičan
Grad Rakičan PDF Natisni E-pošta
Dvorec Rakičan pri Murski Soboti je večtraktna stavba z značilnimi prvinami renesančne, v baroku prezidane arhitekture. Sedanja obnova vrača traktom radoživost in Rakičan spet predstavi kot prijetno podeželsko grajsko stavbo, obdano z imenitnim parkom. Ohranjena so številna eksotična drevesa, tu pa je tudi ovalna, neogotsko zasnovana grajska kapela.

Prvi zapisi o utrjeni postojanki iz leta 1431, a je tu moral stati grad še pred tem. Skozi Rakičan je namreč že od davnine peljala t. i. via regna - kraljeva cesta.

Ob njej se je sčasoma izoblikoval zaselek Rekethye, kakor ga imenuje prvi pisni vir iz leta 1322. O podobi rakičanskega srednjeveškega gradu se ni ohranilo ničesar, kar je spričo številnih turških obleganj v obdobju turških vpadov povsem razumljivo. Po turških vpadih so grad temeljito prezidali po baročnem okusu, tako da je iz utrdbe v poznem 17. in 18. stoletju zvečine nastal podeželski dvorec, kakršnega poznamo danes. Zaznamuje ga izrazito podeželski značaj. Razmeroma veliko notranje dvorišče oklepajo štirje trakti. Izstopa osrednje, enonadstropno bivanjsko poslopje. Stolpa na ogalih sta dvonadstropna in zamejujeta osemnajstosno pročelje, z izstopajočim, reprezentančnim vhodnim delom. Tega odlikuje bogato oblikovano čelo, ki se v dveh lepo izvedenih volutastih krilih izteče v trikotnem zaključku, s tremi kamnitimi vazami na vrhu.

Osrednja ponudba dvorca Rakičan temelji na vzreji konj. V dvorcu ima sedež konjeniški klub, ustanovljen leta 1991, z elitno znanimi konji. Za začetnike, pa tudi tiste, ki si želijo poglobiti znanje jahanja, je organizirana šola jahanja, možen pa je tudi najem konj za turistično ježo. Tisti, ki se jim jahanje zdi prezahtevno, se lahko na ogled okolice popeljejo s kočijo, da pa najmlajši ne bi bili prikrajšani, se lahko odpeljejo v svoj pravljični svet z otroškim vlakcem. Enkrat letno organizirajo tridnevni turnir v preskakovanju ovir, zelene površine pa je mogoče tudi najeti za razne športne prireditve, tekmovanja in druga srečanja. Rakičanu vdihuje življenje še vinska klet, kjer se bodoči strokovnjaki uče izdelave žlahtne kapljice. Plod sedanjih pospešenih del na dvorcu so tudi popolnoma prenovljeni prostori, v katerih je zdaj gostilna Pri grajskih konjih z vrhunsko ponudbo prekmurskih specialitet.

Pohod01