Domov Turizem Znamenitosti Ledavsko jezero
Ledavsko jezero PDF Natisni E-pošta
Na območju vasi Ropoča in Krašči leži akumulacijsko jezero, ki je poimenovano po potoku Ledava. Za izgradnjo jezera je bilo odkupljenih okrog 200 ha kmetijskih zemljišč. Z vodo je stalno zalito do 70 ha, ob večjem deževju pa se jezero razširi na severno stran. V tem zamočvirjenem delu so zrasle vrbe in nizko grmovje, ki je idealen prostor za vodne in obvodne ptice. Najpogosteje srečamo race mlakarice, liske, sivke, labode, čaplje, rečne galebe, čopaste črnice, zelenonoge tukalice in čopaste ponirke. Našteli so blizu 25 različnih vrst ptic.

Jezero je bogato z ribami. O tem se lahko prepričamo ob pogledu na jez, ki pogosto gosti desetine ribičev. Jezero se z okoliškimi gozdovi in obdelano goričko pokrajino staplja v čudovito panoramo. Priča ohranjenosti narave in lepih okoliških gozdov so prostoživeče lisice, jeleni, srne in divji zajci. Na Ledavskem jezeru so pričeli domovati labodi, ki so se, kot kaže, naselili za stalno.

V teh krajih je vredno opazovati sončni zahod, po njem pa prisluhniti pesmi malega skovika in čuka, ki ne naznanjata smrti, kot so prepričani mnogi, ampak opozarjata, da je na Goričkem še življenje, saj se njuna pesem drugje po Sloveniji sliši vse redkeje. Kot zanimivost še povejmo, da se v bližini jezera nahaja opuščen peskokop, v katerem so leta 1993 izkopali mlečni zob dinoterja, ki je bil prednik mastodonta, ta pa današnjega slona.