Domov
S kolesom v EU PDF Natisni E-pošta

1.maj 2004


Člani društva smo se odločili, da bomo vstop Slovenije v Evropsko unijo obeležili z vožnjo s 7-sedežnim kolesom (t.i. Conference Bike) od Gornje Radgone do Lendave. Vožnjo smo izvedli v sodelovanju s Sergejem Kaučevičem iz Renkovec, lastnikom 7-sedežnega kolesa. Conference Bike je 250 kg težko 7-sedežno kolo, ki stane nič manj kot 2.300.000,00 SIT. Po širini in dolžini ga lahko primerjamo z manjšim avtomobilom. Sedeži so postavljeni v krogu, na sredini je mizica. Kolo upravlja šofer z volanom, ročno zavoro in stopalko, s katero zaustavlja vozilo. Povprečna hitrost kolesa je 15-20 km/h.


Kolesarski navdušenci, člani KK TIM MLIN Beltinci, smo tako štartali v petek, dne 30. 04. 2004, ob 22:00 v Sicheldorfu v sosednji Avstriji, na predvečer vstopa Slovenije v EU. Ob spremstvu dveh avtomobilov smo prečkali mejni prehod v Gederovcih, kjer smo presenetili številne udeležence praznovanja ob vstopu Slovenije v Evropsko unijo. Tudi cariniki in policisti so začudeno opazovali naše vozilo, nakar so ga, tako kot tudi drugi prisotni, začeli fotografirati.

V Sloveniji je sledila 13 km dolga vožnja do Gornje Radgone. Med vožnjo smo se večkrat ustavili tam, kjer je bilo kaj ljudi in vedno poželi val navdušenja in radovednosti. V Gornjo Radgono smo prispeli točno ob polnoči, ob pričetku slovesnega ognjemeta na osrednji prireditvi ob vstopu Slovenije v EU. Pripeljali smo se na most, kjer smo sedeč na kolesu, ki ima v sredini zelo praktično mizico, odprli šampanjec in nazdravili z mimoidočimi. Za okroglo mizo kolesa smo privabili tudi prve evropske goste – Italijane ter Avstrijce. Konferenčno kolo je tako doseglo svoj pravi evropski namen. Ob 01:30 zjutraj smo iz mosta v Gornji Radgoni krenili proti Radencem na 8 km dolgo vožnjo, kjer smo si privoščili kratek počitek.
V soboto, 01. 05. 2004, ob 9:00 zjutraj, na praznik dela in prvi dan Slovenije v EU, smo iz Radencev krenili proti Murski Soboti. To je bila naša prva vožnja ob dnevni svetlobi in odzivi naključnih gledalcev so bili še številčnejši kot ob nočni vožnji. Prvi večji postanek smo imeli v Beltincih pri starem mlinu, kjer smo iz hiš privabili številne radovedne Beltinčane. Tam smo se malo spočili in okrepčali, mimoidoči pa so lahko preizkusili vožnjo s Conference Bikeom.


Iz Beltincev, kamor smo prispeli ob 12.00, smo okrog 13.00 krenili proti končnemu cilju - Lendavi. Naredili smo še nekaj postankov na željo številnih očividcev. Povsod smo bili deležni gostoljubja, vsi pa so nam tudi prijazno ponudili hrano in pijačo. Konec potovanja z Conference Bikeom je bil v Lendavi, kjer je potekala prireditev 24 ur športa, ki jo je organiziralo športno društvo Dokonca iz Lendave. Ko smo prispeli tja, so nas pričakali športniki, ki so aktivno sodelovali na prireditvi, in pa gledalci, ki so športnike vzpodbujali.


Člani KK TIM MLIN Beltinci smo tako na poseben način pospremili Slovenijo v Evropsko unijo. Vožnja z Conference Bikeom je bila nepozabna izkušnja. Vsem, ki smo sodelovali, bo ostala v lepem spominu. Kar je bilo najbolj navdušujoče, so bili presenečeni in navdušeni pogledi naključnih gledalcev, ki smo jih srečevali ob progi našega malega potovanja. Nekateri so kar obstali sredi tistega, kar so počeli in nas kot okameneli opazovali, najprej z nejevernostjo, potem z navdušenjem. Po naših ocenah je vožnjo z Conference Bikeom videlo več tisoč ljudi, bežno pa nas je opazilo še toliko več. Medijsko smo bili zelo opazni (2x javljanje na Murski Val, velik transparent v Beltincih, oglas na Idea TV in Kanalu 3, številni manjši plakati ter 3 minuten posnetek vožnje na Idea TV v petkovi oddaji Žerjavica. Član KK TIM MLIN Rajko Balantič je bil jutranji gost na Murskem Valu (ponedeljek, 5.maj od 6:00 – 6:45), kjer je opisal vožnjo in naš klub.

Za več slik glej fotogalerijo (sezona 2004).