Domov Kolesarske poti Po Avstriji
Po Avstriji PDF Natisni E-pošta

Po Avstriji

težavnost: zahtevna višinska razlika: 554 m
čas pri povp. 20 km/h: 2 uri in 6 min
dolžina: 42 km
število vzponov:3 povp. 25 km/h: 1 ura 41 min
vrsta podlage:
asfalt dolžina vzponov:  povp. 30 km/h: 1 ura 24 min
start, cilj: Cankova
   

 

      
ogledi:

trg v Bad Radkersburgu, grad v Gornji Radgoni, stolp v Klöchu, trg in cerkev v Sankt Anni,

Ledavsko jezero

profil proge:

Po Avstriji - profil

profil proge2:
  

Po Avstriji (težja)

težavnost: zahtevna 741 m
 čas pri povp. 20 km/h: 2 uri 12 min
dolžina: 44,1 km
število vzponov:5 povp. 25 km/h: 1 ura 45 min
vrsta podlage:
asfalt dolžina vzponov:  povp. 30 km/h: 1 ura 27 min
start, cilj: Cankova
   

 

      
ogledi:

trg v Bad Radkersburgu, grad v Gornji Radgoni, stolp v Klöchu, trg in cerkev v Sankt Anni,

Ledavsko jezero

profil proge:

    

 


View Larger Map

 

Začnemo na Cankovi pri osnovni šoli oziroma pred cerkvijo. Na glavni cesti zavijemo v smeri Murske Sobote po nekaj sto metrih pa zavijemo desno za Avstijo. Po slabem kilometru prispemo do maloobmejnega prehoda. Peljmo po glavni cesti in kmalu prispemo v Bad Radkersburg. Peljemo čez železniško progo in ob priključku na glavno cesto zavijemo desno. Bad Radkersburg je mesto, ki je vredno postanka.

Na križišču zavijemo desno za Klöch. Po nekaj več kot petih kilometrih vožnje pridemo v omenjeno vasico, ki je prava idila. Po hribu se spustimo navzdol in peljemo skozi osrednji trg. Nato izberemo eno izmed dve možnosti. Kolesarji, ki jim vinske ceste in klanci z največjim naklonom približno 18% ne predstavljajo težav, naj zavijejo desno na vinsko cesto (nekaj 10m za trgovino na trgu). Če pa se odločimo peljati naprej, nas čaka dolg, vendar ne preveč strm klanec ob velikem avstrijskem kamnolomu. Obe cesti pa se na koncu združita.


Vzemimo pot po vinski cesti. Po zelo strmem klancu, nas pričaka trdnjava, od katere pa je ostal le razgledni stolp, ki je dograjen. Stolp je v sezoni odprt od 12. ure naprej. Na vrhu je lep razgled na pokrajino z vinogradi in sadovnjaki. Nadaljujemo po vinski cesti, ob kateri najdemo vinotoče oziroma t.i. »bušenšanke«. Po nekaj strmih klancih pridemo do konca vinske ceste, kjer zavijemo desno in se vključimo na cesto, po kateri bi prišli, če bi izbrali cesto ob kamnolomu. Peljemo po klancu navzdol in zavijemo na križišču levo – za vas Aigen.

Po dobrih petih kilometrih prispemo v vas, kjer je polno lepo urejenih turističnih kmetij. Že od daleč pa zagledamo cerkev v vasi Sankt Anna am Aigen. Ko prispemo do Svete Ane, zavijemo levo na hrib, kjer je omenjena cerkev na nadmorski višini 403 m. Zraven cerkve je zanimiv razgledni prostor in pod njim bogata vinoteka. Pot nadaljujemo po ozki cesti, nakar se po klancu navzdol vključimo na cesto, na kateri smo bili pred vzponom na hrib. Po nekaj sto metrih vožnje zavijemo desno (ozka cesta, ob njej je turistična tabla) za vas Kalch (Pazi! Smerokaza za vas ni videti). Po več kot dveh kilometrih ozke in na trenutke strme ceste, prispemo v Kalch (spustimo se navzdol). V vasi peljemo desno, mimo gostilne, ki je na levi strani in po slabem kilometru prispemo do maloobmejnega prehoda Sotina (za prehod s kolesom ni potrebno imeti maloobmejnega potnega lista, dovolj je osebna izkaznica ali potni list RS).

Pot nadaljujemo mimo kamnoloma na slovenski strani. Po želji je možen ogled največjega prekmurskega vrha Sotinski breg (418 m). Na to nas opozarja turistični smerokaz (zavijemo levo proti vrhu in po zahtevnem vzponu prispemo do zadnje hiše. Asfaltna cesta se konča, na vrhu je razgledni stolp, s katerega je viden prekrasen pogled.

Pot nadaljujemo v smeri Sotina – Rogaševci. Za pot nazaj proti Cankovi lahko izberemo dve poti.

Težja je v smeri Rogašovci – Fikšinci – Gerlinci – Cankova . Ta smer je zanimiva zaradi lepega razgleda na obe strani državne meje, vidne pa so tudi točke, ki smo jih prekolesarili po avstrijski strani. V Rogašovcih torej zavijemo desno (glej smerokaz za Kramarovce!), Sledi dolg in srednje strm klanec. Na križišču na vrhu klanca zavijemo levo proti Fikšincem. Sledijo Gerlinci, nakar je še pribl. 4 km vožnje do glavne ceste, kjer zavijemo desno in prispemo v Cankovo. Peljemo proti Skakovcem in Gederovcem.

Lažja je ravninska proga v smeri Rogašovci - Sveti Jurij - Pertoča - Krašči - Cankova. Odpočijemo si lahko ob Ledavskem jezeru v Kraščih, kjer najdemo pristno okolje in neokrnjeno naravo. Če peljemo po jezu na drugo stran jezera in na koncu zavijemo levo, pridemo do turistične kmetije Ferencovi.