Domov Kolesarske poti Po Goričkem
Po Goričkem PDF Natisni E-pošta

 

Po Goričkem

težavnost: zelo zahtevna višinska razlika: 745 m
čas pri povp. 20 km/h: 3 ure 10 min
dolžina: 63.3 km
število vzponov: 5 povp. 25 km/h: 2 uri 32 min
vrsta podlage:
asfalt dolžina vzponov: povp. 30 km/h: 2 uri 7 min
start, cilj:
Murska Sobota
ogledi:

grad in park v Murski Soboti, največji slovenski grad v Gradu, tromejo v Trdkovi,

spomenik balonarjema v Ženavljah

profil proge:
po_gorickem1

 

 

Po Goričkem (težja)

težavnost: zelo zahtevna višinska razlika: 849 m
čas pri povp. 20 km/h: 3 ure 10 min
dolžina: 63.3 km
število vzponov: 8 povp. 25 km/h: 2 uri 32 min
vrsta podlage:
asfalt dolžina vzponov: povp. 30 km/h: 2 uri 7 min
start, cilj:
Murska Sobota
ogledi:

grad in park v Murski Soboti, največji slovenski grad v Gradu, tromejo v Trdkovi,

spomenik balonarjema v Ženavljah

profil proge:

 

 


View Larger Map

 

Štart je v Murski Soboti, najsevernejšemu mestu v Sloveniji in središču Pomurja. V soboškem parku je zanimiv grad, ki ga krasi lep glavni portal, na Trgu zmage pa veličasten spomenik skupnega boja jugoslovanskih in sovjetskih narodov v drugi svetovni vojni.

Pedale poganjamo proti Černelavcem, kjer zavijemo desno za Polano. Peljemo skozi vasi Predanovci, Brezovci in Lemerje, kjer zavijemo desno – smerokaz za vas Grad (peljemo po glavni cesti). Pot nas vodi mimo Zenkovec in po strmem klancu prispemo v Bodonce. Sledijo Radovci in po nekaj vzponih smo pri Gradu na Goričkem (včasih so vas Grad imenovali Gornja Lendava). Priporočamo ogled gradu, ki stoji na pomolu strmega griča. Je največji grajski kompleks na Slovenskem in se prvič omenja leta 1214. Danes se grad pospešeno prenavlja in je pod okriljem evropskega programa Phare.

Z vrha Grada se spustimo navzdol in peljemo skozi vas – proti Kuzmi. V Kuzmi peljemo mimo gostilne Gaberšek in peljemo desno za Trdkovo. Levo od mejnega prehoda, nad vasjo Trdkova je na višini 388m možen ogled stičišča treh meja (Slovenije, Avstrije in Madžarske). Zanimiva je tudi gozdna učna pot. Pot nadaljujemo do Martinja.

Iz Martinja peljemo za Ženavlje, kjer je spominsko obeležje na leto 1934, ko je na tem mestu pristal stratosferski balon (to znamenitost najdemo na spodnji cesti (sledimo tabli in zavijemo desno navzdol). Tudi po tej spodnji cesti lahko nadaljujemo proti Šulincem. Peljemo za Gornje Petrovce, kjer si na vrhu lahko ogledamo nekdaj najbolj obiskano izletniško točko – Pindža, ki je ena od označenih točk evropske pešpoti in pomurske transverzale. Peljemo po hribu navzdol in na glavnem križišču v Gornjih Petrovcih zavijemo desno na glavno cesto (lažja pot) in peljemo po dolgi in dokaj ravninski cesti skozi Mačkovce, vse do Nemčavec ter Murske Sobote (20 km dolga cesta).

Druga možnost je razgibana proga, ki poteka deloma po vinski turistični cesti z lepim razgledom na Mursko Soboto. Na prej omenjenem križišču gremo naravnost proti Križevcem. V Križevcih peljemo mimo cerkve in naprej proti Panovcem. Naslednja vas so Kančevci, znani po duhovnem centru. Pot nadaljujemo v smeri Ivanovec (držimo se desno). V Ivanovcih, ki so v osrčju Goričkega, je Vinogradniški center Goričko (na progi smo ga označili s kratico VCG). Po vinski cesti peljemo naprej in prispemo v Sebeborce. Peljemo naprej, mimo gostilne Marič in pripeljemo do Martjanec, kjer se vključimo na glavno cesto (zavijemo desno), po kateri bi prišli, če bi izbrali lažjo varianto. Cilj je v Murski Soboti.