Domov Kolesarske poti Po Prlekiji
Po Prlekiji PDF Natisni E-pošta

Po Prlekiji

težavnost: zelo zahtevna višinska razlika: 628 čas pri povp. 20 km/h: 3 uri
dolžina: 60 km število vzponov: 4 povp. 25 km/h: 2 uri 24 min
vrsta podlage:
asfalt dolžina vzponov: povp. 30 km/h: 2 uri
start, cilj: Beltinci

 

ogledi:

grad in cerkev v Beltincih, Slomškov mlin v Razkrižju, Jeruzalem z okolico, Gajševsko jezero,

Babičev mlin

profil proge:

  

Po Prlekiji (krajša)

težavnost: nezahtevna višinska razlika: 114 čas pri povp. 20 km/h: 1 ura 45 min
dolžina: 35 km število vzponov: 0 povp. 25 km/h: 1 ura 24 min
vrsta podlage:
asfalt dolžina vzponov: 0
povp. 30 km/h: 1 ura 10 min
start, cilj: Beltinci

 

ogledi:

grad in cerkev v Beltincih, Terme Banovci, Babičev mlin

profil proge:


 


View Larger Map

 

Štart je v Beltincih, kjer si lahko ogledamo graščino, ki izvira iz 17.stoletja vredna ogleda je tudi cerkev Sv Ladislava v bližini gradu. Nadaljujemo v smeri Ižakovec (v Beltincih zavijemo desno), kjer priporočamo ogled plavajočega mlina na reki Muri (peljemo v vas in sledimo turistični tabli z oznako Otok ljubezni), preko reke pa se lahko popeljemo z brodom (pot do Mure je makedamska).

Z glavne ceste v Ižakovcih nadaljujemo proti Melincem in nato Gornji Bistrici. Ob tej cesti je lep drevored, ki je še posebej vreden ogleda ob sončnem zahodu. Na koncu drevoreda zavijemo desno (glavna cesta gre levo). Za sabo imamo 7.2 km. Peljemo skozi vas Gornja Bistrica, ko prispemo do križišča, kjer zavijemo desno za Razkrižje. V Razkrižju zavijemo desno proti Stročji Vasi (smer Ljutomer).

Če hočemo ravninsko progo do cilja v Beltincih, uberimo lažjo pot. Za tablo Razkrižje zavijemo desno za vas Mota, kjer zavijemo levo proti Cvenu. Sledi dobre 3 km dolga cesta do križišča, kjer zavijemo levo, peljemo čez železniško progo, na glavni cesti zavijemo levo in že smo v glavnem mestu Prlekije – Ljutomeru, ki je posebno znano po konjereji in konjskih dirkah. Mesto ima tudi muzej NOB in prvega slovenskega tabora. Vreden ogleda je tudi Stari trg z značilnim srednjeveškim tlorisom. Iz Ljutomera peljemo proti Noršincem. Takoj za vasjo Noršinci, zavijemo desno (tabla za Šalince). Peljemo skozi Šalince, Grlavo in prispemo v Banovce, ki so znano zdravilno kopališče v tem delu Slovenije. Iz Banovec gremo desno proti Veržeju, kjer si ogledamo delujoč Babičev mlin. Prečkamo most čez reko Muro in sledi dobrih 7 km do cilja v Beltincih.

Zahtevnejšo pot pa nadaljujemo od Stročje vasi naprej. Po pribl. 2 km zavijemo levo navzgor (glej smerokaz za Središče ob Dravi!). Po rahlo razgibanem terenu se peljemo skozi Presiko, Hermance (peljemo po glavni cesti in ne gremo skozi vas), Vuzmetince, kjer se držimo v smeri Miklavža pri Ormožu. Spustimo se po hribu navzdol in pred nogometnim igriščem zavijemo desno za Jeruzalem. Čaka nas težek vzpon preko Velikega Brebrovnika in nato Malega Brebrovnika (sledimo tabli za Jeruzalem, ki je na višini 338 m – že od daleč lahko vidimo vodni stolp. Ko prispemo do omenjen točke, se nam razkrije prekrasen pogled na ljutomersko – ormoške gorice. Po vinski cesti nadaljujemo pot do priznane gostilne Taverna, ki je lepa razgledna točka (sledimo tabli za Taverno) in peljemo za Svetinje.

Če ne zavijemo za Taverno oz. Svetinje, peljemo po vinski cesti navzdol, vse do glavne ceste, kjer zavijemo desno in peljemo za Ljutomer.

Sledi druga polovica težje proge: od Taverne nadaljujemo po vinski cesti (peljemo do Mihalovec, vse do glavne ceste, kjer zavijemo desno proti Žerovincem. V Žerovincih zagledamo gostilno Tramšek (na desni strani), kjer zavijemo levo (preko želežniške proge), kjer nas čaka klanec. Po 1,8 km zavijemo desno (ozka asfaltirana cesta). Ta vas je Zgornji Kamenščak. Peljemo navzdol in se vključimo na glavno cesto –zavijemo levo. Po 2,6 km se vključimo cesto za Branoslavce, kjer gremo pri kapelici naravnost (glavna cesta gre levo!) in se pripeljemo do Gajševskega jezera – vas Grabe. Na desni strani zagledamo Heričev mlin. Po slabih 2 km pridemo do križišča, kjer peljemo naravnost za Ključarovce. Ko prispemo do glavne ceste, zavijemo levo (Boreci) in nato takoj desno za Križevce. Sledi pribl. 10 km dolga cesta skozi Veržej, Dokležovje in vse do končne točke v Beltincih.