Domov Kolesarske poti Po ravnici
Po ravnici PDF Natisni E-pošta
Četrtek, 29 November 2007 10:57

Po ravnici

težavnost:nezahtevna višinska razlika:70 m
čas pri povp. 20 km/h: 1 ura 39 min
dolžina:33 km
število vzponov:0 povp. 25 km/h: 1 ura 19 min
vrsta podlage:
asfalt (makedam)
dolžina vzponov: 0 povp. 30 km/h: 1 ura 6 min
start, cilj: Beltinci
    
      
ogledi:

grad in cerkev v Beltincih, plavajoči mlin in brod na Otoku ljubezni v Ižakovcih,

Copekov mlin v Mali Polani, cerkev v Turnišču,Premošev mlin v Turnišču in

Grofov mlin v Renkovcih

profil proge:
    


View Larger Map

 

V Beltincih peljemo mimo parka, kjer si lahko ogledamo grad, ki je v centru Beltinec. Nadaljujemo v smeri Ižakovec (za Ižakovce zavijemo desno), kjer priporočamo ogled plavajočega mlina na reki Muri (peljemo v vas in sledimo turistični tabli z oznako otok ljubezni). Čez reko se lahko popeljemo z brodom.

Iz Ižakovec nadaljujemo proti Melincem in nato Gornji Bistrici. Ob tej cesti je lep drevored, ki je še posebej vreden ogleda ob sončnem zahodu. Na koncu drevoreda zavijemo desno (glavna cesta gre levo). Za sabo imamo 7.2 km. Peljemo skozi vas Gornja Bistrica, ko prispemo do križišča – zavijemo levo proti Črenšovcem.

V Črenšovcih zavijemo desno proti Lendavi (za sabo imamo 12,2 km). Za gostilno Jaklin zavijemo levo za vas Žižki (pred župniščem). Peljemo skozi vas in ko imamo za sabo 13,8 km poti, zagledamo tablo – Velika Polana (zavijemo levo). Peljemo naprej, v smeri Hotize, vendar ne peljemo v vas, temveč zavijemo levo (po 16 km poti). Po dobrih treh kilometrih vožnje po ravni cesti in lepi prekmurski pokrajini prispemo v rojstni kraj Miška Kranjca (možen je ogled muzeja) in evropsko vas štorkelj Veliko Polano. Peljemo mimo pošte in cerkve, ter po pribl. 100 m zavijemo levo za Gomilice (za sabo imamo 19,7 km).

OGLED ZNAMENITOSI IZVEN PROGE: Sosednja vas je Mala Polana, kjer je zanimiv mlin na Črnem potoku – Copekov mlin, do katerega pridemo tako, da peljemo v Veliki Polani mimo cerkve in po sto metrih zavijemo desno. V Mali Polani peljemo v vas in ko zagledamo zelo majhno zeleno tablo (na njej je narisan kolesar), zavijemo levo ter peljemo še približno 1 km po kolovozu. Copekov mlin je etnološki muzej, ki leži na obronku Polanskega loga, enega največjih gozdnih kompleksov črne jelše v Evropi.

Vrnimo se na cesto, ki pelje proti Gomilicam. Iz Polane se pripeljemo do križišča, kjer se vključimo na glavno cesto (majhna tabla za kolesarje, ki kaže smer za Gomilice). Prispemo v vas, na križišču zavijemo desno za Turnišče, peljemo skozi Renkovce, kjer na križišču zavijemo levo (tabla Beltinci). Sledi vas Gančani in naš cilj - Beltinci.