Domov Kolesarske poti Po Slovenskih Goricah
Po Slovenskih Goricah PDF Natisni E-pošta

 

Po Slovenskih goricah

težavnost: zahtevna višinska razlika: 704 m
čas pri povp. 20 km/h: 2 uri 18 min
dolžina: 46 km
število vzponov: 6 povp. 25 km/h: 1 ura 50 min
vrsta podlage:
asfalt dolžina vzponov: povp. 30 km/h: 1 ura 32 min
start, cilj: Radenci
ogledi:

terme in park v Radencih, Negovski grad, Blaguško jezero, mlin na veter v Stari Gori,

cerkev na Kapelskem Vrhu

profil prog:
po_slovenskih_goricah1

 

 

Po Slovenskih goricah (težja)

težavnost: zahtevna višinska razlika: 833 m
čas pri povp. 20 km/h: 2 uri 45 min
dolžina: 55 km
število vzponov: 9 povp. 25 km/h: 2 uri 12 min
vrsta podlage:
asfalt dolžina vzponov: povp. 30 km/h: 1 ura 50 min
start, cilj: Radenci
ogledi:

terme in park v Radencih, Negovski grad, Sv. Trojica, Blaguško jezero, mlin na veter v Stari Gori,

cerkev na Kapelskem Vrhu

profil prog:
slo_gorice2

 


View Larger Map

 

 

Preden se odpravimo na pot si lahko v Radencih privoščimo ogled term in pa parka. Kolo najprej obrnemo v smeri Gornje Radgone vendar še preden zapustimo Radence zavijemo v zadnjem križušču (pred Petrolom) na levo in peljemo proti Boračevi. Teren se začne rahlo vzpenjati. Peljemo dober kilometer, ko prispemo do ostrega ovinka, ki gre v levo (ogledalo). Ne sledimu mu ampak zavijemo desno in potem takoj prvo cesto levo. Po nekaj sto metrih na pričaka strm klanec, ki pa na srečo ni preveč dolg. Na vrhu (Ptujska cesta) nato zavijemo levo in peljemo po klancu navzdol.

Po nekaj kilometrih vožnje, kjer gre v glavnem navzdol pridemo do križišča, kjer zavijemo desno za Ivanjševce. Sledimo glavni cesti in ko prispemo v Ivanjševce se ustavimo pri slatinskem vrelcu. Če imamo prazne bidone si jih napolnimo s slatino iz naravnega izvira. Pot se začne vzpenjati. Ko se premagamo prvi klanec se spustimo v dolino in pri igrišču zavijemo na negovski breg. Ta je precej zahteven. V Negovi si lahko ogledamo grad in pa zeliščni park.

Nato se spustimo po hribu navzdol proti Spodnjim Ivanjcem. Kar nekaj kilometrov se nabere preden prikolesarimo v Spodnje Invance, kjer na glavni cesti zavijemo desno. Držimo se glavne ceste in peljemo proti Cogetincem, kjer se lahko ustavimo na turistični kmetiji Firbas.

Ko nadaljujemo prispemo do križišča, kjer je smerokaz za Cerkvenjak. Zdaj se odločimo ali bomo izbrali krajšo progo in zavili proti Cerkvenjaku ali pa se odločimo za daljšo progo. Ta gre naravnost in nas vodi mimo vasi Komarnica skozi, Osek in Zgornje Verjane. Prispemo v Sveto Trojico.

Če se odločimo za krajšo pot zavijemo v križušču levo. Peljemo se po razgibani cesti in prispemo do klanca pred Cerkvenjakom, ki zahteva kar precej moči. Ko prispemo na vrh lahko pri avtobusni postaji zavijemo desno, da si ogledamo sam kraj, drugače pa nadaljujemo v levo. Peljemo po glavni cesti. Nekaj časa gre ta še rahlo navzgor potem pa sledi dolg spust proti Blaguškemu jezero. Potem, ko zapuščamo jezero nas spet čaka vzpon. Še preden se prebijemo na vrh pa moramo ostro zaviti v desno za Ženik. Najprej prispemo v Brezje. V vasi nato zavijemo levo za Ženik in peljemo po zelo zanimi poti z oznakami ob cesti.

Po nekaj kilometrih poti prispemo v Staro Goro, ki se ponaša z veliko cerkvijo in mlinom na veter. Tega najdemo tako, da pred cerkvijo zavijemo levo. Ko se vrnemo na glavno cesto zavijemo levo in nadaljujemo proti Žihlavi. Spustimo se v vas Žihlava in peljemo po glavni cesti proti Sv. Juriji ob Ščavnici. Še prej se peljemo skozi vas Jamna. Sledimo glavni cesti, ki nas vodi skozi Čakovo do Grabnoša v Okoslavce. V Okoslavcih nas čaka najdaljši vzpon proti Kapleskemu vrhu. Potem, ko prevozimo klanec še nekaj časa nadaljujemo in kmalu zagledamo Kapelo s svojo znamenito cerkvijo.

Ostane nam še spust po glavni cesti. Po kakšnih treh kilometrih smo že v izhodišču in cilju naše poti Radencih.