Domov Kolesarske poti Pot starih mlinov
Pot starih mlinov PDF Natisni E-pošta

Pot starih mlinov

težavnost:nezahtevna višinska razlika:185 m
čas pri povp. 20 km/h: 2 uri 23 min
dolžina:51 km
število vzponov:0 povp. 25 km/h:2 ura 2 min
vrsta podlage:
asfalt dolžina vzponov: 0
povp. 30 km/h: 1 ura 42 min
start, cilj: Beltinci
    
      
ogledi:

grad in cerkev v Beltincih, plavajoči mlin in brod na Otoku ljubezni v Ižakovcih,

Babičev mlin v Veržeju, Slomškov mlin v Razkrižju, slap in potočni mlin na Gibini

Copekov mlin v Mali Polani, Premošev mlin v Turnišču in Grofov mlin v Renkovcih

profil proge:     


View Larger Map

 

Kot smo že omenili, je mlinsko kolo simbol s katerim se predstavljamo kolesarji kluba. Podobno kot z mlinskim koloso, ki uporablja čisto energijo rečnega toka, je z obroči na naših kolesih.

Pa se podajmo na pot čiste energije. Začnemo jo v Belticih, ki so poleg tega da so rojstni kraj Vlada Kreslina, znani tudi po negovanju tradicije. Tukaj mislimo predvsem na mednarodni folklorni festival, ki se leta 2007 zgodil že 37-tič, društvo starodobnikov - ljubiteljev starih koles DIMEK, ... Vreden ogleda je tudi Beltinski grad s parkom in Cerkev Sv. Ladislava.

Iz Beltincev se podamo proti Ižakovcem. Büjraši, kot imenujejo prebivalce te vasi, prirejajo odmevno prireditev Büjraški dnevi, ki se odvija na Otoku Ljubezni. Otok ljubezni se splača videti saj si na njem lahko ogledamo plavajoči mlin in brod.

Pot nadaljujemo proti vasi Dokležovje. Ko prispemo do glavne ceste v semaforiziranem križišču zavijemo levo. Po kilometru vožnje prečkamo reko Muro in že smo na prleški strani. V Veržeju si lahko ogledamo Babičev mlin, ki ima plavajoče kolo. Po ogledu se vrnemo na glavno cesto in poiščemo tablo za Krapje. Peljemo skozi Krapje in Moto. Ko prispemo do glavne cesta v Razkrižju zavijemo desno. Peljemo preko reke Ščavnice in navzgor proti cerkvi v smeri Gibine oz. hrvaški meji. Naslednja vas je Gibina, kjer si lahko ogledamo potočni mlin.

Čaka nas prečkanje meje in nato nekaj kilometrov dolga vožnja do Sv. Martina na Muri. Ko prispemo v vas zavijemo levo pred avtobusno postajo. Po dobrem kilometru prispemo do reke Mure in broda - s katerim bomo prišli nazaj na slovensko stran. Sledimo makedamski poti do vasi Hotiza. Na glavni cesti zavijemo levo in nato pred bencisko črpalko desno za Malo Polano. Še preden prispemo v Malo Polano si lahko ogledamo Copekov mlin.

Nadaljujemo proti Veliki Polani evropski vasi štorkelj in rojstni kraj književnika Miška Kranjca. Nato skozi Nedelilco peljemo do Turnišča in Renkovec. Ko prispemo do glavne ceste v Renkovcih zavijemo levo in po nekaj kilometrih prispemo v Gančane in nato v Beltince, kjer zaključimo naš krog.