Domov Po poteh starih mlinov
Mlini
Pomurski mlini PDF Natisni E-pošta

V pokrajini ob reki Muri je bilo včasih veliko število mlinov, ki jih je visoka voda marsikdaj odnesla. Mura je s svojo okolico navdušila marsikaterega pesnika, pisatelja ali pa navadnega pohodnika. Žal že pokojni Prekmurec iz Beltincev, Štefan Smej, je v svoji knjigi z naslovom Mura zapisal:
"Dnevi ne bi tekli, če jih reka ne bi odnašala. Viseli bi nad šipkovimi in leskovimi grmi in vohali sape že zdavnaj ugaslih pastirskih ognjev".

Mura daje navdih še enemu rojaku - Vladu Kreslinu. Eden od njegovih stihov pravi:
"Ne odnašaj prehitro, Mura, mojih dni; obrni, obrni še kamen al' dva, al' tri".

Mlinski kamen, ki je v neposredni bližini Bara »pri mlinskem kamnu« iz Beltinec, je danes le še spomin na polpreteklo zgodovino. V bližini si lahko ogledamo tri mline, in sicer Babičev mlin pri Veržeju, mlin v Ižakovcih, Copekov mlin pa se nahaja na Črnem potoku v Mali Polani. Kot zanimivost smo dodali še edini delujoči mlin na veter v Sloveniji, ki ga najdete na Stari Gori.

Dodani so še številni drugi mlini, večina jih danes več ne obratuje in na žalost tudi propada. Redki so mlini, kjer so gospodarji oziroma lastniki našli voljo in denar za obnovo, ter tako zdajšnjim in naslednjim generacijam ohranili del zgodovine.

 
Žido-Lenaršičev mlin v Markovcih PDF Natisni E-pošta

Prva zanimivost je vsekakor Žido – Lenaršičev mlin. Poleg pogona na vodno kolo ima še edinstven ohranjen pogon – motor na drvni plin. Baje naj bi bil edini tak motor v Sloveniji, ki je v delovnem stanju. V dogovoru z lastnikom mlina ga za obiskovalce poženejo, saj je mlin še vedno v uporabi.

Več slik v Fotogaleriji (Pomurski mlini).

 

 
Pütarov mlin v Dol. Slavečih PDF Natisni E-pošta

V naselju Dolnji Slaveči stoji ob potoku Lukaj Pütarov mlin. Mlin izvira iz leta 1921, ko je deloval na vodno mlinsko kolo. Kasneje so mlin posodobili in vpeljali električno energijo. Danes mlin ne obratuje več, je pa v celoti ohranjen, predvsem valjčni mehanizem na električni pogon. Poleg mlina je tudi oljarna, prostor, kjer so pridelovali olje. Pri tem opravilu je sodelovalo več ljudi, saj so morali seme zmleti, zamesiti in nato v dveh kotlih, pod katerimi so zakurili, pražiti seme, da so lahko iz njega iztisnili olje.

Več ...
 
Žlebičev mlin v Domanjševcih PDF Natisni E-pošta

Žlebičev mlin v Domanjševcih 70 je lesen, delno zidan kmečki mlin z začetka 20. stoletja, pokrit z opečno čopasto streho, stoji ob zidani stanovanjski hiši. V mlinu so ohranjeni mehanizem, mlinski kamen in vodno kolo.

Vir: www.park-goricko.org

Več slik Pomurski mlini.

 
Potočni mlin v Gibini PDF Natisni E-pošta

Gibinski slap je eden večjih naravnih slapov v Pomurju. Na potoku, ki priteče iz Štrigove in ga vaščani preprosto imenujejo kar Gibinski potok, je imel Franc Smolkovič potočni mlin na velika »kola« (kolesa). 1918. leta je njegov sin Matija zgradil zapornice na samem slapu. Nekaj vode je teklo proti Muri, ostala pa proti mlinu po drugi strugi in se je prav tako potem izlivala v Muro.

Več ...
 
Slomškov mlin v Razkrižju PDF Natisni E-pošta

Pranečak blaženega škofa Antona Martina Slomška, Martin Slomšek je leta 1905 prodal Slomškovo domačijo na Slomu in kupil na Razkrižju, blizu cerkve, mlin in žago. Z Antonom sta na Razkrižje prišli tudi njegova žena Apolonija in hči Justina, kasneje pa še ženin brat Franc Končan. Na Razkrižju se je zakoncema leta 1909 rodila še hči Milka, ki je umrla stara komaj 22 let. Pokopana je bila na štrigovskem pokopališču, leta 1998 pa so njen nagrobnik prenesli v razkriško župnijsko cerkev.

Več ...
 
Frčkov mlin v Gor. Slavečih PDF Natisni E-pošta

Frčkov mlin je večja, nadstropna stavba mlina v Gornjih Slavečih. Zgrajen je bil leta 1862 in leta 2005 obnovljen. Stavba je podložnega tlorisa, grajena večinoma iz opeke. Pokriva jo dvokapna opečna streha. V mlinu je ohranjen mlinski kamen in valjčni mehanizem. Včasih je bil pogon na turbino, na začetku pa na drva. Danes ga poganja turbina in elektrika. Poleg je delno ohranjena oljarna za stiskanje bučnega olja, ki še deluje.

Več slik v Fotogaleriji (Pomurski mlini).

 
Časarov mlin v Berkovcih PDF Natisni E-pošta

Časarov mlin leži ob Ratkovskem potoku, v vasici Berkovci. Če vas bo pot odnesla v te goričke kraje si lahko ogledate Vodni mlin – muzej.

Več ...
 
Mlin v Beltincih PDF Natisni E-pošta

Mlin v Beltincih izvira približno iz leta 1920 (točnega podatka nam na žalost ni uspelo dobiti). Včasih je bila v njem oljarna, na levi strani današnjega mlina pa je nekoč bila žaga. V neposredni bližini mlina je obnovljena stavba, kjer je danes Bar "pri mlinskem kamnu".

Več ...
 
«ZačetekPrejšnja12NaslednjaKonec»

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL