Domov Po poteh starih mlinov Pomurski mlini
Pomurski mlini PDF Natisni E-pošta

V pokrajini ob reki Muri je bilo včasih veliko število mlinov, ki jih je visoka voda marsikdaj odnesla. Mura je s svojo okolico navdušila marsikaterega pesnika, pisatelja ali pa navadnega pohodnika. Žal že pokojni Prekmurec iz Beltincev, Štefan Smej, je v svoji knjigi z naslovom Mura zapisal:
"Dnevi ne bi tekli, če jih reka ne bi odnašala. Viseli bi nad šipkovimi in leskovimi grmi in vohali sape že zdavnaj ugaslih pastirskih ognjev".

Mura daje navdih še enemu rojaku - Vladu Kreslinu. Eden od njegovih stihov pravi:
"Ne odnašaj prehitro, Mura, mojih dni; obrni, obrni še kamen al' dva, al' tri".

Mlinski kamen, ki je v neposredni bližini Bara »pri mlinskem kamnu« iz Beltinec, je danes le še spomin na polpreteklo zgodovino. V bližini si lahko ogledamo tri mline, in sicer Babičev mlin pri Veržeju, mlin v Ižakovcih, Copekov mlin pa se nahaja na Črnem potoku v Mali Polani. Kot zanimivost smo dodali še edini delujoči mlin na veter v Sloveniji, ki ga najdete na Stari Gori.

Dodani so še številni drugi mlini, večina jih danes več ne obratuje in na žalost tudi propada. Redki so mlini, kjer so gospodarji oziroma lastniki našli voljo in denar za obnovo, ter tako zdajšnjim in naslednjim generacijam ohranili del zgodovine.