Domov Po poteh starih mlinov Slomškov mlin v Razkrižju
Slomškov mlin v Razkrižju PDF Natisni E-pošta

Pranečak blaženega škofa Antona Martina Slomška, Martin Slomšek je leta 1905 prodal Slomškovo domačijo na Slomu in kupil na Razkrižju, blizu cerkve, mlin in žago. Z Antonom sta na Razkrižje prišli tudi njegova žena Apolonija in hči Justina, kasneje pa še ženin brat Franc Končan. Na Razkrižju se je zakoncema leta 1909 rodila še hči Milka, ki je umrla stara komaj 22 let. Pokopana je bila na štrigovskem pokopališču, leta 1998 pa so njen nagrobnik prenesli v razkriško župnijsko cerkev.


Oče Anton je leta 1935 umrl v Ormožu, starejša hči Justina se je poročila z domačinom Francem Mesaričem. Mati Apolonija je leta 1937 mlin in žago prodala in se z bratom in hčerko za dve leti preselila v Bukovje pri Štrigovi, nato pa so kupili gostilno pri Čakovcu. Po drugi svetovni vojni je hči Justina odšla k svojemu možu v Francijo in tam tudi umrla. Mati Apolonija in brat Franc sta gostilno prodala in se odselila v Celje, kjer se je sled za Slomškovimi izgubila.

Mlinarska obrt v kraju je znana od 1912. leta. V mlin so prihajali ljudje iz bližnje in daljne okolice, celo iz sosednje Hrvaške. Mletje so plačevali v glavnem s pridelki, pa tudi z denarjem, če so manj pridelali. Mlin je bil prvotno na vodni, potem pa še na električni pogon. Danes je njegov lastnik občina, mlin pa so poimenovali po svetniku Antonu Martinu Slomšku, katerega zadnja od rodbine je tu v letih 1905-1937 tudi živela. Slomškov mlin, kot mu pravimo na kratko, je ena izmed turističnih točk, ki jo turisti na Razkrižju prav radi obiskujejo in uživajo ob ogledu te kulturne dediščine. Mlin je zaščiten kot tehniški spomenik.

Vir: www.razkrizje.si

Več slik v Fotogaleriji (Pomurski mlini).